O Legradu i zakaj ga imamo tak radi

Legrad je malo seosko naselje koje se nalazi u Podravini, 18 km sjeverno od Koprivnice. Kada pomislimo na Legrad prvo što nam pada na pamet je njena priroda, zelenilo i veseli ljudi. Pored Legrada nalazi se rijeka Drava i slobodno možemo reći da je ona srce Legrada.

Zanimljivo je da je Legrad prije 1970e godine bio dio Međimurja, no Drava je zatim promijenila tok i od onda je Legrad dio Podravine.
Dragutin Feletar opisao je “preseljenje” Legrada: “Ogromna masa vode, koja se pretvorila u ogromnu bujicu, rušila je sve pred sobom. Najedavši obalu dravska bujica je krenula prema sjeveru, da bi se što prije sljubila s Murom. Tome je pogodovao i pad terena. Poslije katastrofe Legrađani su se našli na jednom otoku, sa svih strana opkoljeni vodama Drave. Kasnijom evolucijom je južni dravski rukav presušio, a cjelokupna matica rijeke se preselila u sjeverni tok.” (D. Feletar 1971., str. 107).

Na području Legrada aktivno je nekoliko udruga: KUD “ZRIN” LEGRAD, ŠRK “SMUĐ” LEGRAD, NK “GRANIČAR” LEGRAD, Lovačka udruga “KUNA” i Udruga žena Legrad.

Pitali smo ljude zašto vole Legrad, evo što su nam rekli:

“Imam rada Legrada zato kaj sem rođena v njemu.”

“Imam ga rada radi prirode, Drave i obale pune cvetja.”

“Volim Legrad jer sem v njemu rođeni, v zemleni hiži.”

“Volim Legrada radi ledine pune cvetja i šume pune vrbe i jalše.”

“Legrada volim radi toga kaj zrasel v njemu.”

“Volim Legrada radi njegove izuzetne prirode. V Legradu živiju moji dragi ljudi, tu sem zrasla, tu sem išla v školu, tu sem se kupala na Dravi, sanjkala na nasipu i još puno lepih uspomena me vežeju za Legrad.”

Komentiraj

Design a site like this with WordPress.com
Započnite