CRKVE

Na području Legrada postoje dvije vjerske zajednice, a to su:

  1. RIMOKATOLIČKA ŽUPA “PRESVETOG TROJSTVA”

Rimokatoličku župu “Presvetog trojstva” možete pronaći na adresi Trg Svetog Trojstva 14, a pripada Varaždinskoj biskupiji. Smještena je u samom centru Legrada.

Crkva je prostrana jednobrodna longitudinalna građevina kasnobaroknog stila. Gradnja je započela 1779. godine, trajala je 14 godina, a dovršena je 1783. Crkva je od onda nekoliko puta obnavljana. Iznad glavnog ulaza uzdiže se dominantni zvonik. (Podravski zbornik 2009., Z. Jembrih, A. Aranicki)

Potres koji je 29. prosinca 2020. pogodio područje Sisačko-moslavačke županije ostavio je posljedice na crkvi. Crkvu je nakon tog potresa bilo potrebno sanirati. Sanirala su se ulazna vrata, opločenje poda ispod klupa i bojanje unutrašnjosti, a ispod crkve se ubrizgavao beton za dodatnu stabilnost. U prosincu 2023. crkva je dovršena.

2. EVANGELIČKA ŽUPA

Evangeličku crkvu možete pronaći na adresi Petefi Šandora 31. Evangelička crkvena općina Legrad je jedna od najstarijih luteranskih crkvenih općina u Republici Hrvatskoj. Evangelistička crkva u Legradu počela se graditi 1807. godine, a Legradska protestantska općina postaje samostalna 1870. godine. Svega godinu dana kasnije osniva se u Legradu protestantska škola. Današnja evangelistička crkva izgrađena je 1841. g., od onda je nekoliko puta obnavljana. (Vjerske zajednice i vjeroispovijesti na koprivničkom području, D. Sabolović-Krajina, Podravski zbornik, 1991.)

Design a site like this with WordPress.com
Započnite